Перейти до основного вмісту

ЯКІ КНИГИ ВАРТО ПРОЧИТАТИ АДВОКАТУ

ЯКІ КНИГИ ВАРТО ПРОЧИТАТИ АДВОКАТУ

  • Про історичний дуалізм української адвокатури, її реформу, різнобічні аспекти адвокатської діяльності читайте в фундаментальній праці Д. Фіолевського «Адвокатура» (Київ, 2006). Підручник шанованого адвоката, професора одного з донецьких ЮНЗ, підходить як для викладання, так і для читання на дозвіллі. Читаючи «ілюстровані» численними «прикладами» епізоди з адвокатської практики автора, мимоволі хочеш опинитися біля нього, аби перейняти «адвокатську мудрість» метра адвокатури нашої епохи.
  • Одні вважають цю книгу PR-кроком автора, інші – зразком довершеного виконання обов’язків адвоката перед громадськістю. Проте цілком ймовірно, що книга М. Катеринчука «Адвокати помаранчевої революції» (Київ, 2006) є наразі найповнішим письмовим (щоправда, не абсолютно всебічним) документальним оглядом подій, пов’язаних з історичним судовим процесом «Ющенко до ЦВК». Професійність дій адвокатів, попри їхні політичні симпатії, принесла їм визнання, нагороди, посади. Жаль, щоправда, що не всі з них лишилися класичними адвокатами. Читачу ж, скажімо так років через 100, можливо, байдужими будуть прізвища героїв; їх, швидше, захоплюватиме дух самого історичного протистояння, а ще – уроки, винесені з нього, які варто засвоїти вже сьогодні.
  • На відміну від подій помаранчевої революції, лишилося небагато свідків того, як українські адвокати Східної Галичини виступали захисниками по обвинуваченню у вчиненні політичних злочинів у міжвоєнний період (1918-1939 рр.). Тим же, хто хотів би переконатися в тому, що ті судові процеси були не менш захоплюючі, а протистояння – небезпечні для адвокатів, варто звернутися до однойменного наукового дослідження І. Гловацького  «Українські адвокати Східної Галичини …» (Львів, 2006). Автор, з-поміж іншого, висвітлює процес зародження національно-етичних відносин між українськими адвокатами, роль і значення свободи слова та адвокатського імунітету для успішності виконання ними професійних обов’язків.
  • Адвокатську громадськість завжди цікавила роль одного з відомих українських адвокатів, що донедавна очолював адвокатських рух, у «справі Василя Стуса». Про це, між іншим, розповідає робота сина поета – Д. Стуса «Василь Стус: життя як творчість» (2.вид., К., 2005). Тим же з адвокатів, які хотіли б більше дізнатися з про судові процеси епохи дисидентського руху, варто почитати (чи, принаймні, переглянути, «Твори» В. Чорновола (зокрема, Т. 2: Правосуддя чи рецидиви терору? Лихо з розуму (портрети двадцяти "злочинців"). Документи та матеріали 1966-1968 рр., К., 2002)
  • Якщо бажаєте більше дізнатися про юридичну практику в США, діяльність та традиції судової системи цієї держави, зокрема в порівняльному аспекті, можливості (та способи їх реалізації) набуття освітньо-професійного досвіду в США, зверніть увагу на книги відомого американського юриста (судді) українського походження Б. Футея «Становлення правової держави в Україні 1991-2005» (2 вид, Київ, 2005) та В. Бігуна «Юридична професія та освіта. Досвід США у порівняльній перспективі» (Київ, 2006). В останній праці детально викладено історію та умови участі в найбільш популярному в світі студентському конкурсі з судових процесів (Jessup Competition), який вже більше 10 років проводиться в Україні, надаючи можливість студентам опановувати адвокатську майстерність, конкуруючи з кращими колегами з усього світу.
  • Навчальний посібник В. Шепітька «Психологія судової діяльності» (Харків, 2006) систематично розкриває психологію судового процесу, особистості в судовій діяльності, судових дій. Адвокат з інтересом прочитає про психологію прийняття рішення суддею та сугестивні впливи на нього. Ця книга стане в пригоді тим молодим адвокатам, які хочуть знати, чим таки повинен керуватися і дійсно керується суддя, виносячи рішення (ця тема, до речі, варта окремого висвітлення).
  • Нещодавно один із відомих українських адвокатів, говорячи про власні плани на 2007 р., висловив побажання «нарешті розпочати написання» власної книги. Йому та іншим варто, за можливості, прочитати книгу відомого американського адвоката А. Дершовіца «Листи до молодого юриста» (Dershowitz A. Letters to a Young Lawyer. Little Brown, 2001). У простій, доступно та, водночас, провокативно написаній книзі досвічений адвокат, відомий за процесами О. Джей Сімпсона, Майка Тайсона, Джіммі Беккера, дає поради молодим колегам, і водночас піддає сумніву ряд стереотипів. Аналізуючи негативне ставлення американців до юристів, він майже переконує в значній корисності більше як мільйонної «братії» служителів Феміди і клієнтів. Автор описує промовисті ситуації, як-наприклад сприймати коли люди, котрі захоплювалися тобою одного дня, зневажають тебе – день інший. Адвокат, до речі, автор понад 850 праць, професор Гарвардської школи права, заслужив авторитет і завдяки зразковій громадській активності та позиції.
  • Любителів судових дебатів та промов утішить збірник судових промов руських юристів на процесах кінця XIX–початку ХХ ст., перевиданих у книзі «Состязательность в уголовном судопроизводстве» (Харків, 2005). Промови П. Александрова, С. Андрєєвського, К. Арсеньєва, В. Жуковського, А. Коні, Ф. Плевако та багатьох інших, а також ряд сучасних промов українських (зокрема, з процесу виправданого за звинуваченням у хабарництві начальника податкової інспекції) надихне на підготовку та виголошення нових промов, котрі, можливо, ввійдуть в скарбницю правозахисту.
  • Книга-збірник праць про французьку адвокатуру «Профессия адвоката», укладена А. Поляковим (Москва, 2006) містить класичні праці, що надихали й продовжують надихати не одне покоління правозахисників. Праці А.-Г. Буше Д’Аржі «История сословия адвокатов», А. Г. Камю «О профессии адвоката», Г. К. Ж. Фавра «Об адвокатских обязанностях», Г. де Бетса «Искусство говорить на суде» та чимало інших, доповнених судженнями та виразами про адвокатів і адвокатуру повертають кожному читачу відчуття причетності до глибинної гідності адвокатури та значимості ідеалів того, чому вона служить. Чудово, що є такі праці, що надихають! Мимоволі погоджуєшся з думкою, наведеною у книзі, про те, що «література є сестрою адвокатури».
Підготував Славік БІГУН
Джерело – Юргазета - http://www.yur-gazeta.com/article/881/


Коментарі

  1. Ті, кому подобається українська література!
    Раджу вам виписати літературно-художній журнал «Дніпро».
    Зорієнтований на сучасних читачів та має в собі багато цікавих рубрик, таких
    як: проза, сучасна поезія, драма та ін.
    Також в журналі публікується багато сучасних українських авторів.
    Розвивайтесь літературно, друзі!!! www.dnipro-ukr.com.ua

    ВідповістиВидалити
  2. Доброго дня! Випадково натрапив на Ваш блог. Підкажіть, де знайти книгу книгу американського адвоката А. Дершовіца «Листи до молодого юриста»? В неті її не знайшов. Якщо маєте можливість, скиньте посилання. Дякую.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Дозвіл на вибивання дверей у людей - що далі?

ПОВНА МОБІЛІЗАЦІЯ! Масова розклейка по під'їздам листів з військомату!

П`ЯТЬ ГОЛОВНИХ НЕБЕЗПЕК ЗАКОНОПРОЕКТУ №2342

П`ЯТЬ ГОЛОВНИХ НЕБЕЗПЕК  З АКОНОПРОЕКТУ 2342 19 лютого 2013 року було подано до Верховної Ради України черговий гомосексуальний законопроект, який тепер можна назвати «без масок» щодо запровадження гомосексуальної диктатури в Україні. Отже, в чому реальна небезпека цього законопроекту? По-перше: Вперше в Україні на законодавчому рівні вводиться поняття «сексуальна орієнтація» (зміна статті 2 Кодексу законів про працю). Після цього, уряд і парламент, і всіх охочих, вже не можна буде спинити від подібних і гірших ініціатив, а також надання додаткових прав представникам сексменшин (до-прикладу: у синовлювати дітей ) та повного зеленого світла для гомосексуалістів, лесбіянок та інших видів нетрадиційних форм, що не тільки руйнують сім ` ю, але і всі підвалини здорового суспільства. По-друге: Вводяться безпрецедентні поняття на законодавчому рівні, а саме: непряма дискримінація, оголошений намір про дискримінацію, підбурювання до дискримінації, пособництво у дискри