Перейти до основного вмісту

Вкладники зможуть повернути вкрадені банком гроші


В Україні почастішали випадки, коли працівники банку через різноманітні схеми, обманюють вкладників та присвоюють їхні кошти. І, часто, виникає питання і у вкладників і у служителів феміди, хто ж повинен повертати відповідні кошти, чи шахраї, чи безпосередньо банк?

Для вирішення подібної справи Верховний суд України розглянув та виніс правову позицію про відшкодування шкоди, яка була заподіяна крадіжкою працівником банку вкладів.
Рішення винесено в рамках судового процесу між Райффайзен Банком Аваль та його вкладником, який здійснив вклад на депозитний рахунок банку, а згодом працівники цієї фінустанови незаконно заволоділи цими коштами.

Клієнт банку згодом звернувся до банку, а потім до суду щодо повернення відповідних коштів і суд першої інстанції визнав дії працівника банку незаконними, проте банк так і не повернув гроші клієнту, вважаючи, що кошти повинна повертати працівниця банку, а не сам банк.
З такою позицією не погодився Верховний Суд і зазначив, що після того, як вкладник на підставі договору банківського вкладу, передав гроші уповноваженій особі банку, власником грошей стає банк.
Верховний Суд України зобов'язав фінустанову, таки, повернути вклад і відповідну компенсацію за інфляцію.
Варто зазначити, що найважливішим висновком рішення суду є позиція, що у разі, коли розкрадання коштів відбувається працівником банком - шкода завдається безпосередньо банку, а не вкладнику. Тому вкладникам необхідно звертатися до суду із відповідною позовною заявою про виконання умов договору.  
Для отримання зразку відповідної позовної заяви – пишіть на електрону адресу Адвоката Сергія Гули – serg.gula@gmail.com

Адвокат Сергій Гула

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дозвіл на вибивання дверей у людей - що далі?

ПОВНА МОБІЛІЗАЦІЯ! Масова розклейка по під'їздам листів з військомату!

ЯКІ ВОНИ - НОВІ ДОРОЖНІ ЗНАКИ?

НОВІ ДОРОЖНІ ЗНАКИ: Нових дорожніх знаків є 11, і вони переважно інформаційні: "аеропорт", "залізничний вокзал", "автовокзал", "відеофіксація порушень" отже - це такі:   Найсуттєвішою новацією стало обов'язкове використання ближнього світла фар поза населеним пунктами у період із 1 жовтня по 1 травня. У цьому пункті у міліції наслідували європейській досвід. Серед новацій є табличка червоного кольору, яка попереджатиме про нову розв'язку попереду або про нові дорожні знаки. Також в правила будуть введені нові поняття: "острівець безпеки", "газон", "денні ходові вогні", "маневрування", "регулювальник" і "удосконалене покриття". Передбачено також і посилення вимог до автівок з розпізнавальним знаком "Діти". Водії, які рухаються суміжною смугою, повинні зменшити швидкість, а в разі потреби – зупинитися для запобігання наїзду на дітей, які виходять з автоб