Перейти до основного вмісту

ТАКТИКА ВЗАЄМОВІДНОСИН ЗІ СЛІДЧИМ ПРИ ДОПИТІ


ТАКТИКА ВЗАЄМОВІДНОСИН Зі слідчим

коротка допомога-рекомендація

Психологічні аспекти, правові основи і тактика взаємовідносин з правоохоронними органами (коротка допомога-рекомендація)
 Перш за все, необхідно пам'ятати, що психологічні аспекти взаємовідносин з правоохоронними органами мають велике значення, бо багато в чому від психологічного стану особи, що контактує з представниками правоохоронних органів, залежить результат цих відносин.
 Слідчий прагне не зіпсувати собі показники в своїй роботі, тобто прагнути, щоб не було незаконного порушення або незаконного притягнення до кримінальної відповідальності.

При відносинах з правоохоронними органами слід дотримуватися правила трьох «НІ», зазначених відомим «дисидентом» – правозахисником А. Солженициним. Воно полягає в тому, щоб:

1. Не боятися.

2. Не вірити.

3. Не просити. 

Правило не «боятися» полягає в тому, щоб примусити себе не боятися цю особу, яка здійснює допит. Якщо людина боїться, його воля пригнічена, він легко піддається на погрози та умовляння слідчого або дізнавача і тим самим дає можливість останньому дуже швидко досягти переслідуваної їм мети. При цьому людина з переляку може навіть погодитися на самообмову, що природно спричиняє украй негативні наслідки для допитуваного. Страх присутній у людини на підсвідомому рівні і це природно, оскільки протягом життя людині властиво скоювати якісь неправомірні вчинки і діяння. Тому перед допитом необхідно постаратися переконати себе в тому, що ти ні в чому не винний, тим більше що вину, відповідно до Конституції, може визначити тільки суд.

Правило не «вірити» полягає в тому, що слідчий при розслідуванні справи переслідує мету успішно закінчити справу, в іншому випадку йому загрожують неприємності від начальства, при цьому інтереси допитуваного його мало цікавлять. Украй рідко в практиці зустрічаються випадки, коли слідчий для встановлення істини і захисту інтересів допитуваного йде на те, щоб «загробити» справу.

Правило не «просити» говорить про те, що як тільки допитуваний починає про щось просити слідчого, він одночасно стає боржником слідчого і тому, вважаючи, що він чимось зобов'язаний слідчому, легко може піти на умовляння слідчого і тим самим ускладнити своє положення.

Таким чином, перед тим, як йти на допит до слідчого, необхідно психологічно налаштувати себе і під час допиту постійно пам'ятати про вищезгадані правила трьох «НІ».


У випадку якщо слідчий не допустив адвоката до допиту свідка, то рекомендується, щоб свідок подав слідчому завчасно підготовлену заяву на ім'я слідчого про допуск адвоката до допиту, при цьому до заяви потрібно прикласти копію свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю і ордер адвоката. Після подачі такої заяви свідок може відмовлятися відповідати на всі питання слідчого, посилаючись на те, що ці питання відносяться до нього, тобто свідку і відповідно до ст. 63 Конституції України він має право відмовитися від надання свідчень. При такій ситуації слідство практично позбавлено можливості притягти свідка до кримінальної відповідальності за відмову від надання свідчень.

Після проведення допиту дуже важливо, щоб свідок вказав в протоколі, що у нього є які-небудь зауваження по тексту протоколу або по порядку ведення допиту, наприклад, що в протоколі не вказані всі особи, присутні при допиті. Можна вказати, що неточно викладені свідчення, оскільки згідно із законом слідчий зобов'язаний викласти свідчення від 1-ї особі і по можливості дослівно.

Підводячи підсумки, коротко можна визначити наступні поради-рекомендації:

1. Вжити всіх можливих (але законних) заходів, щоб не потрапити на допит.

2. Якщо ж Ви потрапили на допит, то необхідно досягти того, щоб при допиті був присутній адвокат.

3. Якщо адвоката не допустили, бажано відмовитися від надання свідчень.

4. Якщо Ви все-таки вирішили дати свідчення, уникайте конкретних відповідей.  

5. Після допиту при підписанні протоколу обов'язково уважно його прочитайте і у разі виявлення неточностей внесіть зауваження в протокол.

6. Головне! Нічого не робіть і не говоріть, не порадившись з адвокатом. Кожний повинен мати угоду (договір) зі своїм адвокатом і у будь-який час скористатися його послугами.

Якщо Ви зацікавлені отримати детальну інформацію про участь адвоката у вашій судовій справі, а також для складання необхідних документів  - будь ласка, напишіть ваше прохання на адресу: serg.gula@gmail.com

Адвокати Дашко і Чорнобай

Коментарі

  1. Пункт 4 я б видалив, оскільки особа, яка вирішила давати свідчення без адвоката, може потім їх не пригадати, чим ускладнить роботу свого адвоката з побудови чіткої позиції захисту. Це моя особиста думка, сформована досвідом участі в кримінальних справах з другого (третього) допиту особи (у справах, які спочатку були порушені "по факту", люди допитані як свідки, а вже потім і як підозрювані).

    ВідповістиВидалити
  2. Должны ли стоять печати на повестке следователя о вызове на допрос в качестве свидетеля или подозреваемого?

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Дозвіл на вибивання дверей у людей - що далі?

ПОВНА МОБІЛІЗАЦІЯ! Масова розклейка по під'їздам листів з військомату!

П`ЯТЬ ГОЛОВНИХ НЕБЕЗПЕК ЗАКОНОПРОЕКТУ №2342

П`ЯТЬ ГОЛОВНИХ НЕБЕЗПЕК  З АКОНОПРОЕКТУ 2342 19 лютого 2013 року було подано до Верховної Ради України черговий гомосексуальний законопроект, який тепер можна назвати «без масок» щодо запровадження гомосексуальної диктатури в Україні. Отже, в чому реальна небезпека цього законопроекту? По-перше: Вперше в Україні на законодавчому рівні вводиться поняття «сексуальна орієнтація» (зміна статті 2 Кодексу законів про працю). Після цього, уряд і парламент, і всіх охочих, вже не можна буде спинити від подібних і гірших ініціатив, а також надання додаткових прав представникам сексменшин (до-прикладу: у синовлювати дітей ) та повного зеленого світла для гомосексуалістів, лесбіянок та інших видів нетрадиційних форм, що не тільки руйнують сім ` ю, але і всі підвалини здорового суспільства. По-друге: Вводяться безпрецедентні поняття на законодавчому рівні, а саме: непряма дискримінація, оголошений намір про дискримінацію, підбурювання до дискримінації, пособництво у дискри