Перейти до основного вмісту

І ВСЕ ТАКИ, ІНДИВІДУАЛЬНА ЛІЦЕНЗІЯ ПОТРІБНА!

І ВСЕ ТАКИ, ІНДИВІДУАЛЬНА ЛІЦЕНЗІЯ ПОТРІБНА!

В середині липня 2013 року Вищий адміністративний суд ухвалив постанову, з якої випливає, що, все ж таки, індивідуальні ліцензії, таки, потрібно банкам для видачі валютних кредитиві, як це вимагає Декрет КМУ «Про систему валютного регулювання та валютного контролю…».

Роками це доводили юристи у судах, захищаючи клієнтів від свавілля банків. Але судді були невблаганні і закривали очі на пряму вимогу законодавця. Думається, що не просто закривали очі – їх до цього стимулювали з «верху». Про честь мантії тут, напевно, не приходиться говорити…
Отже, з Постанови К/9991/81569/12 можна зробити наступні висновки:

1 – НБУ, у даному судовому провадженні проти Правексбанку вважає, що розрахунок в іноземній валюті за продукцію, роботи, послуги,  згідно з пунктом 1.3 глави 1 Положення про валютний контроль, є використанням іноземної валюти як засобу платежу і, відповідно до підпункту "г" пункту 4 статті 5 Декрету Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" потребує отримання індивідуальні ліцензії Національного банку України на здійснення разової валютної операції на період, необхідний для здійснення такої операції.

2 – 2012 році НБУ оштрафував Правексбанк, оскільки той не мав індивідуальних ліцензій при здійсненні валютних операцій на території України;

3 – судом встановлено, що Правексбанк на території України  використовував іноземну валюту  як засіб платежу.  Разом з тим, на здійснення разової валютної операції необхідно було отримати індивідуальну ліцензію НБУ, однак, при списанні комісійної винагороди в іноземній валюті з переведенням її на відповідні рахунки у банку була відсутня вказана ліцензія.

4 – суд вважає, що НБУ оштрафував Правексбанк законно!!! через порушення валютного законодавства та відсутність індивідуальної ліцензії.

То що ж, бачимо, коли вигідно «комусь» - очевидні речі стають очевидними. І таки, індивідуальні ліцензії потрібні були банкам, коли ті змушували позичальників через договори погашати кредити у валюті, оскільки валюта в даному випадку використовувалася як засіб платежу на території України!!!

Що ж, в нас є додаткові обставини, бо судове рішення, несе форму закону, щоб вигравати справи у банків!!!

За додатковими питаннями та роз’ясненнями по вашій справі, будь ласка, пишіть – serg.gula@gmail.com

Адвокат, Сергій Гула



Коментарі

  1. Так все таки у банков не было лицензий? Меня интересует Платинум банк.

    ВідповістиВидалити
  2. Скоріш за все, що не було. У випадку судового провадження - її потрібно було витребовувати

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Дозвіл на вибивання дверей у людей - що далі?

ПОВНА МОБІЛІЗАЦІЯ! Масова розклейка по під'їздам листів з військомату!

ЯКІ ВОНИ - НОВІ ДОРОЖНІ ЗНАКИ?

НОВІ ДОРОЖНІ ЗНАКИ: Нових дорожніх знаків є 11, і вони переважно інформаційні: "аеропорт", "залізничний вокзал", "автовокзал", "відеофіксація порушень" отже - це такі:   Найсуттєвішою новацією стало обов'язкове використання ближнього світла фар поза населеним пунктами у період із 1 жовтня по 1 травня. У цьому пункті у міліції наслідували європейській досвід. Серед новацій є табличка червоного кольору, яка попереджатиме про нову розв'язку попереду або про нові дорожні знаки. Також в правила будуть введені нові поняття: "острівець безпеки", "газон", "денні ходові вогні", "маневрування", "регулювальник" і "удосконалене покриття". Передбачено також і посилення вимог до автівок з розпізнавальним знаком "Діти". Водії, які рухаються суміжною смугою, повинні зменшити швидкість, а в разі потреби – зупинитися для запобігання наїзду на дітей, які виходять з автоб